Anfaldsmedicin (beta 2- agonister) | Børn og astma

Anfaldsmedicin (beta 2- agonister)

Korttidsvirkende anfaldsmedicin skal tages ved behov, dvs. hver gang der er astmasymptomer.

Den korttidsvirkende anfaldsmedicin som fx Bricanyl og Ventoline er en efterligning af kroppens eget adrenalin og får musklerne omkring luftrøret til at slappe af, så luftrøret udvides, og der igen bliver plads til at trække vejret. Det gør det lettere for barnet at hoste slimet op fra luftvejene.

Det varer kun 1-3 minutter, inden anfaldsmedicinen virker, hvis den indåndes, men 1/2 til 1 time hvis det tages som mikstur. 

Medicin givet på spacer opnår høj koncentration i lungerne og kun en mindre del kommer ud i resten af kroppen. Når medicinen derimod gives som mixtur, kommer en langt større del ud i kroppen, hvilket betyder, at risikoen for bivirkninger søges.

Dette er baggrunden for, at Dansk Børne Astma Center ikke anbefaler brugen af denne type medicin, givet som mixtur. 

Medicinen nedbrydes hurtigt, og virkningen er væk efter 4-6 timer. Derfor må behandlingen ofte gentages hver 3.-4. time, nogle gange helt ned til hver 2. time. 

Ufarlige, forbigående bivirkinger

Enkelte børn kan få kortvarige bivirkninger i form af uro/ hyperaktivitet, rysten på hænderne og hjertebanken den første time efter medicinen. Det er ubehageligt, men helt ufarligt. Risikoen for bivirkninger stiger med stigende doser af medicinen. 

Medicinen giver heller ikke risiko for afhængighed, tilvænning eller andre bivirkninger, selv om den bliver brugt over længere tid. Man må dog ikke tage dagligt i høje doser af korttidsvirkende anfaldsmedicin over længere tid.

Har man symptomer, der gør, at man har brug for korttidsvirkende anfaldsmedicin dagligt gennem længere tid, skal man i forebyggende behandling. 

Børn og Astma • Faculty of Health Sciences • University of Copenhagen • Denmark
Dansk BørneAstma Center • Københavns Universitetshospital, Herlev-Gentofte
Ledreborg Alle 34 • 2820 Gentofte • phone +45 3867 7360 • contact@copsac.com
© 2018