Støvmider | Børn og astma

Støvmider

Støvmideallergi viser sig oftest om natten og om morgenen, hvor man har været i kontakt med støvmiderne i sengen.

Støvmider er mikroskopiske dyr (0,1 mm), som lever, hvor der er varmt, fugtigt og rigeligt med hudskæl fra mennesker. Menneskers senge er derfor det bedst tænkelige miljø for dem.

Miderne er ikke i stand til at hoppe rundt, så som regel er der kun få mider uden for soverummene, og det er derfor først og fremmest soveværelset, der skal saneres.

De formerer sig bedst ved høj luftfugtighed, og der er derfor flest støvmider i oktober og november, hvor luftfugtigheden er høj indendørs. Den eneste sikre måde at holde hjemmet fri for støvmider er ved at holde luftfugtigheden under 45%, for så kan de ikke leve.

 

Luft ud

Mange hjem har en højere luftfugtighed, som kommer mange steder fra. Der kan være utætheder, som gør, at regnvand siver ind, dårlig isolation, manglende ventilation og udluftning, for mange potteplanter, damp fra badeværelset, madlavning, tørretumbler og lignende.

Dog er de dominerende årsager til fugtighed i hjemmet som regel byggetekniske, som fx grundfugt via fundamentet og dårligt luftskifte i boligen.

Man kan selv bringe luftfugtigheden ned i sit hjem ved at sørge for rigelig udluftning. Soveværelser skal luftes ud kort og kraftigt både morgen og aften og gerne udstyres med luftventiler. Rum med stor fugtighed som badeværelse, køkken og vaskerum skal udluftes konstant, og man skal sørge for, at der er aftrækskanaler fra fugtige rum.

 

Støvsug jævnligt madrasserne 

Almindelig rengøring hjælper ikke meget på støvmiderne, men selvfølgelig er det en god idé at have et rengøringsvenligt soverum.

Glatte flader er nemmere at gøre rene, men vask ikke for meget med vand, det øger også luftfugtigheden. Derimod er det en god ide at støvsuge madrasserne jævnligt for at fjerne støvmiderne og deres ekskrementer.

Vask sengetøjet hyppigt, dyner og puder gerne hver tredje måned. Der findes syntetisk allergivenligt sengetøj, som kan tåle at blive vasket igen og igen og også dun- og fjerdyner, der kan tåle vask ved 60 grader, som er den temperatur støvmiderne dør ved.

Efter en tid, hvor der er taget højde for de nævnte ting, kan man i særlige tilfælde undersøge, hvor mange mider der er tilbage i sengemiljøet og så beslutte, om der er behov for yderligere sanering.

 

 

Børn og Astma • Faculty of Health Sciences • University of Copenhagen • Denmark
Dansk BørneAstma Center • Københavns Universitetshospital, Herlev-Gentofte
Ledreborg Alle 34 • 2820 Gentofte • phone +45 3867 7360 • contact@copsac.com
© 2018